Suus en haar moeder

P210555

Suus en haar ouders

SUUS EN HAAR OUDERS

“Ik ben Suus en vijftien jaar. Vorige maand zat er iemand van het wijkteam bij ons aan de keukentafel. Ik was daarbij en mijn moeder ook. Het was een bende en ik schaamde me voor mijn shirt dat duidelijk te klein was, maar de vrouw zei er niks over. Mijn moeder had eerder aan mij gevraagd of ik het ok vond dat ze iemand van het wijkteam zou uitnodigen voor een kop koffie. Ik vond het best. Hoewel ik me wel afvroeg wat zo’n iemand precies kwam doen. Aan de keukentafel ging het al snel over hoe het ging thuis. Die vrouw vroeg dat ook aan mij. Toen mijn moeder me snel aankeek en toeknikte, zat ik al snel te vertellen dat het thuis niet zo gezellig is. Het gaat vaak over geld en ik vertelde dat er vaak ruzie is. Helemaal nu mijn vader werkloos is geworden. Dat is echt balen. Toen ze opstond zei de mevrouw van het wijkteam dat ze haar best ging doen om ervoor te zorgen dat het weer gezellig zou worden thuis."

GROTE STAP

“Ik geloofde die mevrouw van het wijkteam niet echt. Het ging al jaren zo en waarom zou er zomaar iets veranderen? Maar een maand later was er toch wel wat veranderd. Mijn vader, moeder en ik waren een keer met zijn drieën naar de dierentuin geweest. Dat was heel leuk. Mijn ouders lachen ook wat vaker. Ik weet dat ze ook afspraken hebben bij zo’n GGZ-instelling in de buurt. Zelf zou ik ook wel wat vaker willen lachen. Thuis lukt dat niet echt. Niet na alles wat er is gebeurd. Het liefst zou ik af en toe de boel de boel willen laten en eens met iemand willen praten die niet met zichzelf bezig is.”

ERVARING

Om Suus weer vertrouwen te geven en momenten van ontspanning te laten ervaren voor nu en in de toekomst komt ze een paar keer per week bij De Break. Ze kan dan afstand nemen van de situatie en in rust samen met behandelaren en begeleiders werken aan haar toekomst. 

 

Het verhaal van Suus is niet waargebeurd maar een compilatie van verhalen en ervaringen van de jongeren op De Break.